sâmbătă, 2 februarie 2013

De la Polul Nord la Polul Sud

           Săptămâna aceasta am discutat cu copiii de la grupa mare despre viețuitoarele de la Poli. Învățați să aducă materiale de acasă, copiii au îmbogățit centrul tematic cu enciclopedii, mulaje, cărți cu povești, reviste, fișe, atlase și cu un glob pământesc. Sunt foarte încântați să afle lucruri noi, preocupați de tot ceea ce le stârnește curiozitatea. Au localizat pe glob cei doi poli nord și sud, au aflat despre clima de acolo, despre populație (eschimoși- respectiv inuiți), viețuitoare, vegetație, fenomene specifice - aurora boreală sau așa cum le place lor să zică- perdeaua de lumini polară.
 Alături de personajele fascinante din textele literare, precum Apolodor și Fram- ursul polar, au explorat zona Arcticii și Antarcticii cu o plăcere deosebită.



 Am folosit jetoane reprezentând: narvalul, boul moscat, ursul polar, vulpea polară, bufnița polară, foci, balene etc. pe care le-am luat de aici .
   Povestea lui Fram- ursul polar a făcut posibilă introducerea în lumea albă, misterioasă, cu aisberguri de la Polul Nord.


 Au vizionat o serie de materiale oferite de postul BBC, cu ajutorul cărora au aflat cum înoată ursul polar, cum vânează foci, care este mâncarea preferată. Mai jos sunt o parte dintre aceste filmulețe.




Vizionând acest videoclip, copiii au putut vedea despre cum fac primii pași pinguinii imperiali și câtă dragoste le oferă părinții acestora, cum sunt educați de mici și ținuți ca într-o creșă, de  distracțiile lor (rostogolire, datul pe gheață nu oricum- pe burtă pentru că e mai hazliu, plonjatul în apă de pe o banchiză), de pericolul care-i pândește pe cei mici care se îndepărtează de  mulțime și anume pescărușul arctic, care abia așteaptă să-i vadă singuri să-i vâneze.






Mai jos sunt alte videoclipuri despre narvali, focile- elefant...


Despre aurora polară le-am povestit că este un fenomen, ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare,și că apare atunci când particulele de vânt solar se apropie de pământ. Le-am prezentat și un videoclip de aici.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu